Veterinärerna på Bollerup Hästtandvård

 

Vårt mål med hästtandvård är att för hästarna möjliggöra en optimal tuggrörelse och att hästarna ska vara så bekväma som möjligt med att tränas med bett i munnen. Vi utför noggranna munhåleundersökningar som kan kompletteras med röntgen. Vid tandproblem kan vi utföra lagningar och om tänderna inte går att laga, så kan vi dra ut både framtänder och kindtänder.

 

Precis som oss människor kan hästar ha både över- neutralt- eller underbett och hästar kan både ha framtands över- neutralt- eller underbett och/eller kindtands över- neutral- eller underbett. Detta ger olika typer av problemställningar som kan behöva korrigeras.

 

Hästen har 12 framtänder, 24 kindtänder och kan även ha inga, 2 eller 4 betar, samt eventuellt 1-4 vargtänder. Hästtänder är hypsodonta vilket betyder att tanden slits och ersätts kontinuerligt tills tandkapitalet är slut. Då hästtändernas uppbyggnadsmaterial, cement, dentin och emalj, är blandat på ett annorlunda vis jämfört med oss människor, har deras tänder en annan färg än våra.

 

I den dagliga visiteringen av hästen rekommenderas att man kontrollerar huvudets form över nosryggen och längs ganascherna, samt känner igenom hela huvudet. Även att man känner på och mellan ganscherna, följ underkäkesgrenarna. Kontrollera båda mungiporna utvändigt och dela på läpparna så att mungiporna kan kontrolleras. Mungipan ska vara slät och mjuk.

 

På hästar som tränas med bett i munnen rekommenderas också att lanerna känns igenom och kontrolleras för värme, svullnad och andra ojämnheter.

 

Det är även bra att kontrollera framtänderna och titta efter sprickor, samt tandköttet mellan framtänderna. Om hästen har foderinpackningar mellan framtänderna är det viktigt att rensa bort detta dagligen.

 

Tecken på att hästen har problem med sin munhåla och tänder är om hästen inte tuggar med jämn rörelse. Det ska inte ramla ut något foder och där ska inte synas några långa strå eller hela korn i träckhögarna. Det är även viktigt att lukta in i munnen på hästen, så att andedräkten luktar normalt och att det inte luktar illa.

 

Det är också viktigt att kontrollera så att betten som används passar i storlek och att där inte blir bitskador på bettet eller annat som orsakar problem. Det rekommenderas att variera betten som man rider med för att vara så varsam mot hästens mun som möjligt.

 

Ta gärna med ditt/dina träns med bett vid tandundersökningar hos oss, så hjälper vi till att kontrollera passform och storlek på dina bett.